Monday 16 May 2016

CARA MEMBUAT TELUR SEPARUH MASAK DENGAN BETUL

Assalamualaikum... Selamat Tengahari semua.

Hari ni wani nak bercerita tentang cara-cara membuat telur separuh masak, sesetengah orang panggil telur setengah masak dan ada juga yang ala-ala omputih called it half boiled eggs... Hehehe... 

Tak kisah la apa-apa pun yang korang panggil, yang penting dapat makan dengan hati yang tenang. Sedap tau telur setengah masak ni kalau makan dengan roti bakar. (Kalau bab makan, kite memang nombor satu tau. Kehkehkeh)

Ok, berbalik kepada telur tadi, berapa layang uolss selalu rendam dalam air panas? Mesti susah nak tahukan. Uolss boleh la cari Egg Timer di Daiso.. Ala, kedai yang rm5 tu la... Tapi sekarang kan dah ade GST, so, harga dia bukan rm5 lagi. Tapi still mampu milik tau!

Gambar ni wani cilok dari google... Tq Encik Google. Tq juga kepada empunya gambar.
Beginilah caranya, masukkan telur ke dalam periuk, letak egg timer sekali, kemudian masukkan air panas. Lepas tu tutup periuk tersebut dengan tudung periuk atau apa-apa yang uollss rasa boleh tutup. Biarkan beberapa minit, uolss datang tengok, mesti warna pink tu berubah tempat... Ikut la, uolss nak telur macam mana dan masa yang uolss biarkan.
Gambar dari En Google juga.

Untuk yang manual punya pula, uolss boleh cuba cara dibawah ni mengikut berapa minit yang uolss biarkan telur tu dalam air panas.

Gambar dari Encik Google

Gambar dari En Google
Sedia untuk dimakan... Tunggu ape lagi tu, ngap je la... Tapi jangan lupa baca Doa Makan pulak ye uolss.

Terliur aihhh... Nyum2.... Gambar dari En Google
Taraaaa.... Ni cara wani menikmati telur separuh masak yang wani buat. Combine dengan Mineral Coffee / Min Kaffe memang tangkap leleh tau... Letak lada sedikit, dan kicap. Ni gambar last year uolss masa wani masuk geng diet glam.


No comments:

Post a Comment