Monday 30 March 2020

RESEPI APOM TELUR LEMBUT DAN RANGUP


Maklum la tengah RMO kan, Wani nak share resepi Apom Telur ni untuk korang semua cuba. Boleh korang buat makan untuk seisi keluarga yang sememangnya berada dirumah.

Kalau korang nak amik resepi ni, nak share ke, nak buat niaga ke, semua wani halalkan. Kecil tapak tangan, nyiru Wani tadahkan untuk hampa...

Eh...Berperibahasa pulak engko ni Wani... Entah betul entah tidak. Pakai hentam je. Korang jangan kecam sis tau.

APOM TELUR

Bahan-bahan yang diperlukan

Bahan A
- Tepung Beras
- Air dan ( BV Alfalfa sedikit )
- Sedikit Mauripan
(Bahan diatas dibancuh sebelum tidur dan biar semalaman)
(Bahan ikut banyak mana tepung. Jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat. Tadi bancuh 500gm pun dapat banyak tau)

Bahan B
- Santan
- Gula
- Garam 
- Telur (Ikut banyak mana yang kita suka. Lagi banyak telur, lagi sedap dan lembut. Di pukul asing terlebih dahulu. Lepas pukul, masukkan sekali ke dalam bahan A keesokkan paginya)

(Garam, Gula, Santan satukan kedalam Bahan A keesokkan paginya)

Kalau nak cantik, tambah la pewarna kuning telur sedikit... Baru jadi warna kuning macam yang orang jual tu.

Tapi kalau dah guna bv alfalfa, buat apa nak pakai pewarna tiruan lagi. Alfalfa pun dah memadai cuma warnanya tak sepekat pewarna tiruan tapi lebih selamat dan lebih menjamin kesihatan gitu.

Kacau hingga sebati dan boleh masak atas kuali apom. Siap masak, boleh hidangkan

Jangan lupa baca doa makan ye, baru bertambah sedap apom tu.

Ni sedikit info tentang BV Alfalfa Concentrated bagi korang yang belum tahu khasiat dan kepentingan alfalfa dalam kehidupan seharian kita.










Love,
Wani Ameen
0164320914
waniameen87@gmail.com
Top Agent Premium Beautiful | Malaysia
Skuad PB Expert Malaysia
Skuad PB Expert Indonesia
Skuad PB Expert Brunei
Skuad PB Expert Singapura

2 comments: